Meglepő pert nyert a belevaló gazda
2017. november 20. írta: Szántó Vető

Meglepő pert nyert a belevaló gazda

A klímaváltozás miatt perelt be egy energetikai óriásvállalatot az a gazda, akinek házát egy megduzzadt tó készül elönteni. Talán ő maga sem hitte, hogy a bíróság neki ad majd igazat. De így történt, a döntés pedig kiszámíthatatlan lavinát indíthat el szerte a világban.

 

A perui farmer, Saul Luciano Lliuya fontos győzelmet aratott a bíróságon a német energiaóriás RWE ellen. Azzal vádolta meg a céget, hogy részben az is felelős a klímaváltozásért, amely a gazda Andokban lévő otthonát fenyegeti. Bármilyen különös, de a törvénykezés igazat adott neki ebben, és a kártérítési igényét jogosnak találta.

klima.jpg

A gazda azt szorgalmazta, hogy a nagy szén-dioxid-kibocsátók közé tartozó RWE köteles beszállni azokba a költségekbe, amely a házának megvédésébe kerül. A Huarazban (Peru középső részén) lévő épületet egy lassan túlcsorduló gleccsertó fenyegeti, amelynek medre az olvadó hó és jég miatt telítődött.

A bírósági ítéletet a környezetvédelmi aktivisták óriási diadalként ünneplik, és reményeik szerint ezt újabb sikeres perek követik majd. Az RWE szerint viszont a panasz nem megalapozott, ők úgy gondolják, hogy egyetlen vállalat nem tehető felelőssé a globális éghajlatváltozásért. Ha véglegesen ellenük döntenek az ügyben, az RWE kénytelen lesz 17 ezer eurót (bő 5 millió forintot) fizetni a perui gazdának árvíz elleni védekezés címén. A 37 éves férfi ráadásként azt a közel 6500 eurót (2 millió forintot) is vissza akarja kapni, amelyet eddig a megelőző intézkedésekre fordított.

Saul Luciano Lliuya egy 2013-as tanulmányra alapozta beadványát, ez ugyanis konkrétan megemlíti az RWE nevét, mint a globális károsanyag-kibocsátás 0,5 százalékáért felelős céget. A Németország második legnagyobb áramtermelő vállalatának számító RWE részben széntüzelésű erőműveket alkalmaz, de már eurómilliárdokat fektetett a megújuló energiaforrásokba is. A mostani pár ezer eurós büntetés nem vágja földhöz, csupán azt akarja elkerülni, hogy az ügy precedenst teremtsen, és újabb követelésekkel kelljen szembenéznie.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5013319493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.11.21. 14:50:59

Apropó, akit érdekel egy tömör de alapos összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml
süti beállítások módosítása