Már keresik a kevésbé „szeles” teheneket
2018. október 18. írta: Szántó Vető

Már keresik a kevésbé „szeles” teheneket

A szarvasmarhák által a légkörbe juttatott metán és szén-dioxid komolyan hozzájárul a globális klímaváltozáshoz. A tudósok azt javasolják, hogy szelektálnunk kellene a kevésbé „szeles” egyedekre, míg az agrárpolitikusok szerint a nemesítés helyett egyszerűbb megoldás, ha a vörös húsok megadóztatásával szorítják vissza a fogyasztást.

 

A klímaváltozás körüli viták már mindenkinek a könyökén jönnek ki, de kétségtelen, hogy a mezőgazdaságban dolgozók nap mint nap érzik ennek kedvezőtlen hatásait. Az emberi tevékenység mellett a globális felmelegedés a Földön tenyésztett 1 milliárd szarvasmarha által kibocsátott gázoknak is „köszönhető”, amely valóban számottevő mérték.

tehen_kibocsatasck-min.jpg

A kutatók egyre inkább hajlanak arra, hogy a jószágokat ebből a szempontból kiindulva (is) próbálják nemesíteni, vagyis azokat az egyedeket részesítenék előnyben, amelyek kevesebb metánt és szén-dioxidot „termelnek” a táplálkozásuk, emésztésük során. A probléma nem kicsi, hiszen egyedül az USA-ban több millió tonna üvegházhatású gáz kerül a légkörbe évente a szarvasmarha-telepekről.

Az ENSZ szerint a klímakatasztrófa elkerülése érdekében az emberiségnek csökkentenie kellene a húsfogyasztását, illetve át kellene teljesen térnie a precíziós gazdálkodásra, a talajok robotok általi művelésére, valamint – egyebek mellett – az olyan szarvasmarhák tenyésztésére, amelyek kevésbé terhelik a környezetet. Ami az utóbbit illeti, a kutatók a jószágok farára szerelt zsákokban összegyűjtött gázokra alapozva jöttek rá arra, hogy ebben a tekintetben jelentős különbségek mutatkoznak az egyedek között.

Alighanem jelentősen csökkenthető lenne a kibocsátás azzal is, ha a szarvasmarhák takarmányozásán radikálisan változtatnának. A legeltetéses állattartás például 40 százalékkal lenne képes mérsékelni a gáztermelést, de a magasabb csersavtartalom is jótékony hatással bír, ez ugyanis visszafogja a tehenek gyomrában lévő baktériumok aktivitását.

A megszokás és az érdekek ütközése ugyanakkor most is a haladás útjába állhat. A britek már most arra hivatkoznak, hogy ők szívesen átállnának a környezetkímélőbb módszerekre, ám attól még például Argentínában vagy Brazíliában továbbra is fennmaradnának a klímaváltozást gyorsító termelési módok. A „zöldüléssel” csak a brit gazdák profitja csökkenne, ezért a szigetországi agrárpolitikusok inkább azt szorgalmazzák, hogy a farmokon, valamint a feldolgozás, az értékesítés és a fogyasztás területén jellemző pocséklást próbálják visszaszorítani. A vörös húsokra kivetendő adót jobb ötletnek tartják, és amíg ez így van, addig a „szelesebb” teheneknek sem kell attól tartaniuk, hogy a tudósok kiszelektálják őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5214308413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2018.10.19. 15:51:55

Kicsit nehezen fogom fel miért az a pár százezer/millió fingó szarvasmarha teszi tönkre a légkört.

Nem is a sok millió tonna elégetett szén, és szemét. Nem az ipari üzemek által gyártott termékek szennyező melléktermékei.

Nem, nem, a fingó szarvasmarhák.

Hát persze. Egyértelmű.

THK 2018.10.19. 16:54:08

"Pár százezer", hol élsz?! Csak Magyarországon van kb. 900e... az egész világon másfél milliárd!

Arcade Macho 2018.10.19. 18:02:17

@erkölcsi hulla: paraztak anno par palack hajtogazan is, fel nem foghatom az miert er tobbet mint a koolaj elegetese....

rallus 2018.10.19. 18:25:21

A" tudósoknak " fel kellene ajánlaniuk, hogy ők majd megeszik a kukoricaszárat meg a répaszeletet és hogy esténként addig lehet rajtuk a fejőgép, amíg legalább 18 liter össze nem jön...
Az is megoldás, hogy tehenek helyett bölényeket tartunk, hiszen Amerikában egykor a több millió bölény sem fingotta szét az időjárást....

ubermeister 2018.10.19. 19:03:02

Mindre jól záró kisgatyó, bekötve a központi elszívóba és éjjel-nappal mehetne a biógázerőmű. Paks II bekaphatja...

BNati 2021.01.31. 18:59:39

Elképesztő, hogy mennyi mindenben tudják befolyásolni az állatokat. Meg hogy ezt hogyan teszik lehetővé. Olvastam, hogy a jobb tejtermelés érdekében vízágyas matracokon akarják pihentetni őket. Elég érdekesek ezek a módszerek. tudomanyplaza.hu/vizagyas-matracok-az-optimalis-tejtermeles-erdekeben/
süti beállítások módosítása