Öt liter vízből egy kiló paradicsom – csoda a sivatagban
2018. április 09. írta: Szántó Vető

Öt liter vízből egy kiló paradicsom – csoda a sivatagban

Egyszerű fóliasátorban közel 170 liter víz elpocsékolásával lehet megtermelni 1 kiló paradicsomot. Szaúd-Arábiában bebizonyították, hogy a modern technológia csodákra képes, számukra ugyanis elegendő volt 5 liter víz ugyanekkora termés előállításához.

 

Bármilyen meglepő, Szaúd-Arábia terméketlen vidékein, így például a főváros Rijád környékén is eredményesen folytatnak növénytermesztést. A kísérleti üvegházakban 30–90 százalékos vízmegtakarítást sikerült elérniük nemrégiben egy sajátos technológia segítségével. A közel-keleti olajország paradicsomtermesztésben lassan a komoly tradícióval rendelkező Hollandiával is felveheti a versenyt.

paradicsom.JPG

A szaúdi kísérlet során alacsony, közepes és magas technikai felszereltségű üvegházak teljesítményét vetették össze. Az első egy egyszerű fóliasátor volt, ahol ventilátorral biztosították a levegőáramlást, illetve a párásítást. Közel 5 havi működés után itt 20 kg termést tudtak lehozni minden egyes négyzetméterről. A közepes szintet képviselő (valóban üvegfalú) üvegházban nagyjából szintén ehhez hasonló eredmény született.

A high-tech technológia viszont már egy zárt rendszert jelentett, ahol pontosan tudták szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat. A nagyobb odafigyelés 30 kg termést eredményezett négyzetméterenként, az 50 százalékos emelkedés pedig bőven fedezte a magasabb felszereltséggel járó pluszkiadásokat.

A szaúdiak számára a legnagyobb értéket az jelentette, hogy míg a fóliasátornál 168 liter vízre volt szükség 1 kg paradicsom megtermeléséhez, addig az üvegháznál 108-ra, a high-tech rendszernél pedig mindössze 5 literre. A fantasztikus eredményt két dolognak köszönhették: egyrészt annak, hogy a növények által fel nem használt nedvességet képesek voltak befogni és újrahasznosítani, másrészt pedig a hűtésre egyáltalán nem pazarolták az arrafelé értékes kincsnek számító vizet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr8413820736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.04.21. 09:56:48

Egy link jól esett volna. Ami külön érdekelt volna, hogy mivel hűtenek - fűtenek?
süti beállítások módosítása