Egy sárkány oldhatja meg az öntözési gondokat
2018. július 04. írta: Szántó Vető

Egy sárkány oldhatja meg az öntözési gondokat

Régi módszerek kombinálásával talált ki új öntözési eljárást egy amerikai gazda. A Dragon-Line rendszer sárkányként tekergő csövei a csepegtető öntözés előnyeit egyesítik a körbe-körbe mozgó center pivot berendezésekével.

 

A csepegtető öntözés takarékosabb és hatékonyabb a jelenleg szélesebb körben alkalmazott lineár (egyenes vonalon mozgó) és center pivot (körben járó) öntözőberendezéseknél. Ebből kiindulva fejlesztette ki egy amerikai gazdálkodó a Dragon-Line nevű forradalmi rendszert, amely lényegében a körben járó és csepegtető módszereket egyesíti magában.

ontozes_2.jpg

A külső megjelenését tekintve kissé „keszekusza” berendezés víz és folyékony tápanyag precíziós kijuttatására egyaránt alkalmas. Azáltal, hogy nem a növényt, hanem a talajt öntözi, számottevően csökkenti az elpárolgást és a levélégést, ráadásul a növény sem szenved a hirtelen hőmérséklet-változás okozta sokktól, s nem mellékesen a berendezés megelőzi a káros talajtömörödést, hiszen nincsenek taposó kerekek.

A Dragon-Line alacsonyabb és magasabb növésű kultúrákban egyaránt használható, és az eltérő sortávolság sem okoz problémát számára. Kísérletek tapasztalatai alapján a rendszer 20–50 százalékos vízmegtakarítással jár, a szél okozta elsodródással sem kell számolni a használata esetén, és mivel a lombozatot szárazon tartja, jelentősen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát is.

A rendszert úgy kell elképzelni, mint egy lassan körbe járó center pivot berendezést. Rugalmas csepegtetőcsövei a sorok között kúsznak végig, ám kialakításuknál fogva a megtörésüktől, elzáródásuktól nem kell tartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1814092181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.07.09. 21:14:23

Ez tényleg egyszerűen nagyszerű. :-)
süti beállítások módosítása