Egy-két évtized múlva minden a föld mélyén fog teremni
2018. december 17. írta: Szántó Vető

Egy-két évtized múlva minden a föld mélyén fog teremni

Az emberiség folyton új utakat keres, hogy a század közepére legalább 9 milliárdosra növő népességet képes legyen élelmiszerrel ellátni. A próbálkozások egy része ma még csak játszadozásnak tűnik, de unokáink számára már az lesz a mindennapi valóság. Nem is tehetünk másként, hiszen jelenleg 1 elfogyasztott élelemkalóriára 10-szer akkora (jellemzően kőolajból származó) energiafelhasználás jut.

 

A városokban kialakított minigazdaságok nemcsak a felhőkarcolók tetejét, vagy egész emeletes házakat foglalhatnak el, de idővel akár a föld mélye felé is terjeszkedhetnek. Az angol Nottinghami Egyetem kutatói dolgozták ki a módszert, amelynek az az előnye, hogy a településeken elfogyasztott élelmiszereket (jelen esetben zöldségeket, gyümölcsöket) így nem távolról kellene a fogyasztókhoz szállítani.

A tengeri, légi vagy vasúti szállítás nemcsak költséges, de jelentős szén-dioxid-kibocsátással is jár. Jelenleg minden elfogyasztott ételkalóriára 10 kalória nyersolajból származó energia jut, ami óriási pazarlásnak tűnik. A növekvő élelemszükséglet és a termőföldek csökkenő területe arra készteti a szakembereket, hogy radikálisan új megoldások felé forduljanak.

mely_farm.jpeg

Ilyenek lehetnek a mélyben lévő farmok is (Deep Farm), amelyek egész évben lehetővé tennék a folyamatos termelést, akár 10 betakarítással is megajándékozva az emberiséget. Munkagépek nem szükségesek a műveléshez, termesztéshez, ezáltal tovább csökkenhetne az energiafelhasználás. A megoldandó feladat nem kicsi, hiszen az elmúlt két évtizedben globálisan 20 százalékról csaknem 50-re nőtt a városokban lakók száma.

A mélyben lévő minigazdaságok létrehozásához elsősorban a bányászati technológiákat hívnák segítségül, hatalmas földalatti üregeket és összekötő alagutakat alakítva ki. A hidropónia, aeropónia rendszereit alkalmazva a termőtalaj- és vízfogyasztást jelentősen redukálni lehetne, a LED-égők korában pedig nem jelenthet gondot az olcsón előállított, mesterséges „napfény” biztosítása.

A Deep Farmok nem tévesztendők össze a vertikális farmokkal, hiszen azok a hatalmas, világos felületeik révén leginkább az oldalukra állított üvegházakra hasonlítanak. Egyetlen hátrányuk, hogy a lakóterületekből harapnak ki értékes részeket, míg a mélyben lévő farmok senkinek sem lennének az útjában. Ráadásul nem igényelnének túl nagy beruházást sem, hiszen – a nottinghami kutatók szerint – egyedül Angliában 150 ezer bezárt, nem működő szénbánya található, amelyek szintén alkalmasak lehetnek a célra, ha települések közelében vannak.

Számítások szerint egy-egy Deep Farm évente 80 tonna élelmiszer előállítására lehet képes. A betakarításra nagyjából 3 hetente is sor kerülhetne (ez persze növényfüggő), az energiafelhasználás pedig mindössze 3 családi házénak felel meg farmonként.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr8114493976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.17. 22:33:00

Bezárt bányát megnyitni? Sok sikert kívánok hozzá, de nem lesz olcsó "mulatság" és kérdés a biztonsága is (jellemzően a bezárás után vízzel elöntött vágatokról van szó, amik éveket vagy évszázadokat vízben áztak úgy hogy nem erre méretezték azokat). :-(

Újat nyitni szintén nem olcsó. :-(

Nem mondom hogy lehetetlen és egy-egy bezárt bánya esetében akár működhet is (bezárt bányák újrahasznosítása ismert is a bányászatban - bányajogban, de nem gyakori).

János Deres 2018.12.19. 09:23:04

@rdos: kiváncsi lennék az eredeti tanulmányra. Így bizony nagyon utopikus.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.19. 12:51:27

@János Deres: Szántóvető nem szokott forrást adni, biztosan oka van. :-(

Ez a bezárt bányák más célú hasznosítása nem új dolog, de nem is túl gyakori. Gomba termesztésre pl. ideális, de pezsgő vagy sörgyárak is használnak felhagyott felszín közeli vágatokat (Kőbányai sör, Törley pezsgő).

Szántó Vető 2018.12.21. 16:36:11

Bocsánat, forrásmegjelölésben tényleg nem vagyok erős, de ügyelni fogok rá jobban a jövőben.

Általában akkor fordul elő, hogy több helyről csipegetem össze az infókat, a Deep Farmnál például innen:
www.environmenttimes.co.uk/news/item/753-concept-of-deep-farms-underneath-cities-imagined
vagy innen:
www.popularmechanics.com/technology/infrastructure/a25379774/abandoned-coal-mines-could-be-future-of-farming/

stb. November óta elég sokat írnak a témáról, hátha így megtalálható lesz a kiinduló tanulmány. Boldog karácsonyt mindenkinek!
süti beállítások módosítása