Duplájára drágult a tojás, és még nem értük el a plafont
2017. november 29. írta: Szántó Vető

Duplájára drágult a tojás, és még nem értük el a plafont

Bőven elég volt egy madárinfluenza járvány és egy Európa-szerte szétgyűrűző vegyszerbotrány ahhoz, hogy a tojásárak hajmeresztő emelkedést produkáljanak. Szilveszterkor óvatosan bánjunk a szendvicsek díszítésével, mert 50–60 forint közötti tojásárakra számíthatunk.

 

A KSH nyári gyorstájékoztatója szerint 2017 augusztusában még csupán 1,1 százalékkal nőtt az étkezési tojás ára az egy évvel korábbihoz képest, ám azóta meredek felívelést tapasztalhatunk. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) november végén már arról számolt be, hogy a dobozos (10 darabos) termék ára a tavalyi 22-23 forintról 39-40-re emelkedett, ami 73 százalékos növekedést jelent. A tálcásnál (30 darabosnál) 70 százalékos a drágulás, és a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a tendencia az év végéig kitart.

tojas.jpg

A drasztikus árváltozás egyik oka az év eleji madárinfluenza-járvány, amelynek hatását a későbbi fipronilos (rovarirtó szeres) tojásszennyezési ügy erősítette fel. Európa-szerte rengeteg tyúkot kellett levágni, ezért a tojástermelés jelentősen csökkent a kontinensen. A BTT előrejelzése szerint akár 50–60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak  karácsony-szilveszter környékére. Az emelkedést az sem különösebben lassítja, hogy az étkezési tojás áfája az év elejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Közben a világ legfejlettebb részein egyéb okok is drágítják a tojást. A Walmart, a McDonald’s és a Dunkin’ Donuts után legutóbb a Nestlé jelentette be, hogy néhány éven belül csupán szabadon tartott tyúkok „produktumait” használja fel a termékeiben. A paletta pedig széles, hiszen a jégkrémektől az állateledeleken keresztül a különböző fagyasztott árukig terjed. A vállalás betartása, ellenőrzése ugyanakkor nem könnyű, hiszen az Egyesült Államokban például nem létezik szabályozó szervezet ezzel kapcsolatban, vagyis bárki azt ír a tojástartó dobozokra, amit csak akar.

tojas_farm.jpg

A másik divatos irányzat a károsanyag-kibocsátás mentes tojások árusítása. A kacifántos megfogalmazás arra vonatkozik, hogy ezek előállítása során egyetlen gramm szén-dioxid sem kerül a légkörbe, legalábbis az efféle termékeket forgalmazó holland boltok állítása szerint. A tyúkok szabadon tartása a Venray városa melletti speciális telepen csak az egyik összetevő, a szárnyasokat ugyanis biofarmokon termesztett, kézzel morzsolt és darált kukoricával etetik. Ezenkívül a közeli pékségekből származó selejtes (törött) kekszeket és más árukat is felhasználják a tenyésztésben. Az energiaellátást 1078 napelem biztosítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4113403187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fazakas László 2017.11.30. 06:12:50

Volt már ilyen.
Aztán jött a nagy zuhanás.
Lesz itt még majd olyan termelői túlkínálat, hogy újra 3 forint lesz a tojás! Már alig várom.
Emlékezzünk csak arra a nagy kávéár zuhanásra, vagy pl. a kukorica árának a világpiaci esésére, amikor a gőzhajókat, gőzmozdonyokat nyers kávéval vagy éppenséggel kukoricával fűtötték!
Volt Magyarországon is nemrég akkora szintű tojásár-esés, hogy a termelő inkább a disznóival etette fel, mintsem az alacsony eladhatósági ára miatt kivigye a piacra. - (és ez bizony nem oly régen volt ám!)

Sir Galahad 2017.11.30. 06:55:06

Nem értem, egyáltalán hogy kerül ide az áfacsökkentés. Annak soha, sehol nincs érdemi árcsökkentő hatása, legalábbis Magyarországon. Az mindig csak a termelőt vagy a kereskedőt gazdagítja.

n3spr3ss0 2017.11.30. 07:46:00

@Sir Galahad: Ez nem igaz. Mi emiatt olcsóbban adtuk, viszont a folyamatos áremelés miatt,már hetek óta 62 Ft-t adjuk,és így sincs sok haszon rajta.

kvadrillio 2017.11.30. 08:19:09

EZ MIND KAMU !!!!! A VILÁGON MINDENHONNAN LEHET OLCSÓN IMPORTÁLNI TOJÁSOKAT !!!!!!! BÁRMILYEN TERMÉKBŐL KEVESEBB TEREM VAGY HIÁNYA FELLÉP, PÓTOLHATÓ A VILÁGKERESKEDELMEN BELÜL !!!!!

kvadrillio 2017.11.30. 08:24:31

ez mind a kapitalista rendszer hibája. amikor a tej felvásárlási ára alacsony volt, a gazdák a kanálisba öntötték a tejet tiltakozásul ! azután sokan felhagytak a tejágazaton belülI tevékenységükkel. MOST, ENNEK EREDMÉNYEKÉNT JÓL FELMENT AZ ÁRA A TEJTERMÉKEKNEK, VAJNAK IS ! A KAPITALIZMUSBAn az árakat mesterségesen, kényük-kedvük szerint mozgatják, változtatják az oligarchák.....EZ IS ADJA A KAPITALISTA KERESKEDELEM TORZ ARÁNYAIT.

2017.11.30. 09:24:03

@n3spr3ss0: Aha... eljön még az idő, hogy ti is a veszteségekből fogtok élni, mint oly sokan a magyar mezgaz/élelmiszeripar szegmensben.

Sir Galahad 2017.11.30. 12:29:21

@n3spr3ss0: Egyszer az index is írt arról cikket, hogy az áfacsökkentésnek semelyik termék esetében nem volt tartós árcsökkentő hatása, és ezt nem találomra írták, hanem visszakeresték az áfacsökkentés előtti árakat és összevetették az azt követővel. Ezt a cikket most hirtelen nem találtam meg, de itt egy másik, ez a vendéglátóiparról szól: hvg.hu/kkv/20170105_afacsokkentes_az_ettermek_vendeglo_atallas_arak "Valószínű, hogy nem sokat látnak a vendégek a vendéglői forgalmi adó csökkentéséből. Az evőhelyek döntő többsége örül a talált pénznek, köszöni azt, de az árlapot nem írja át." - írja a szerző. Az áfacsökkentésből megmaradó pénz Magyarországon MINDIG a termelőnél, a kereskedőnél, a vendéglősnél stb. marad, a vevőhöz soha nem jut el, viszont az érintettek mindig nagyon kreatívak abban, hogy kitalálják, miért nem.

2017.11.30. 12:57:14

@Sir Galahad: A piac elég merev ahhoz, hogy ne jutalmazza az árcsökkentést.
Meg sok esetben a példánál maradva, az étteremnek nem sok érdeke van csökkenteni az árait, mert lehet, hogy megugrana a vendégek száma, csak éppen nem tudnának többet kiszolgálni :) Akkor meg mindek?

Sir Galahad 2017.11.30. 13:13:54

@Womb Raider: Van ezeknél fontosabb érv. Ha senki-semmi nem akadályozza meg, hogy azt a plusz pénzt zsebre tegyük, akkor miért ne tennénk zsebre?

kvadrillio 2017.11.30. 21:02:00

@Sir Galahad: jahhh----tehááát....a KAPITALIZMUS CSALÁSOKON ALAPUL ! :o)

2017.12.01. 11:09:44

@Sir Galahad: Pont ezt írom... nincs verseny. Minden piaci szereplő elboldogul, ha nincsenek nagy fejlesztési tervei, akkor b@szik arra, hogy jófej legyen a csámcsogni vágyók szemében.

maradokapénzemnél 2017.12.01. 11:33:17

50-60 Forintos tojás szilveszterkor. Most hol lehet olcsóbbat kapni? Köszi

2017.12.01. 13:27:46

"ugyanis biofarmokon termesztett, kézzel morzsolt és darált kukoricával etetik. Ezenkívül a közeli pékségekből származó selejtes (törött) kekszeket és más árukat is felhasználják a tenyésztésben. Az energiaellátást 1078 napelem biztosítja."

Bázzz... hülye hollandok, holland hülyék... mert a napelemet is gondolom kézzel faragták biobányászatból származó szilíciumból... kőbaltával.
Képtelenek felfogni, hogy hiú ábránd azt képzelni, hogy 7 milliárd embert (meg amennyivell több még lesz...) képtelenség élelmiszerrel ellátni a nagyipari mezőgazdasági módszerek kiiktatásával. A Föld bevethető felülete már kevés ehhez, a lehalászható halállomány detto.. nincs más lehetőség... bár én néha hajlok arra, hogy egy kiadós, odabaszós , pár atomvillanással tarkított 2-3 kontinenst érintő háború hatékonyabban kezelné a növekvő gondokat.

Sir Galahad 2017.12.01. 17:49:25

@kvadrillio: Nem csak azokon, de nyilván azok is részei.
süti beállítások módosítása