Bealkonyul a tehéntejnek?
2019. február 07. írta: Szántó Vető

Bealkonyul a tehéntejnek?

A tehéntejet a bociknak találták ki, a növényi tejek sokkal emberibbek. Ezt a tézist egyre gyakrabban hangoztatják az egészséges életmód hívei, és az őket kiszolgáló gyártócégek, amelyek immár 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak globálisan az újfajta termékekből. Tényleg kiszoríthatja a piacról az állati tejeket a szója, a mandula és a zab?

 

A világ tejtermelése napjainkban mintegy 876 millió tonnát tesz ki, és bizonyos előrejelzések szerint ez a szám 2030-ra további 35 százalékkal fog emelkedni. Vannak azonban elbizonytalanító tények is, amelyek megkérdőjelezik az optimista jóslatokat. A Cargill adatai szerint például 2006 és 2016 között 22 százalékkal zuhant a tejtermékek eladása. Hogy miért? Egy nem is annyira új jelenség talán választ ad erre.

Az egészséges életmód hívei egyre inkább megkérdőjelezik, hogy a tehéntej valóban egészséges és jótékony hatású élelmiszer, s a kiváltására máris évi 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolító iparág épült ki a világ legfejlettebb részein. A leggyorsabban terjedő helyettesítők a növényi tejek, amelyek ugyanakkor rengeteg vizet is tartalmaznak. A tápanyagot a mandulából, szójából, rizsből és más effélékből kinyert értékes részek biztosítják, s a számos egzotikus (vagy éppen hétköznapi) növény sorából napjainkban a zab kezd egyre inkább kiemelkedni.

zabtej.jpeg

A Guardian közelmúltbeli cikke szerint New York-ot komoly élelmezési „válság” rázta meg 2018 tavaszán. A kávézókból, de még a boltok polcairól is hirtelen eltűnt a zabtej, és ezért az Oatly nevű svéd gyártóvállalatot terhelte a felelősség. Az európai cég 2016-ban jelent meg termékeivel az Egyesült Államokban, ahol rövid időn belül már 3000-nél is több bolt és kávézó ellátását vállalta magára. Az Oatly pár év alatt 1250 százalékkal növelte termelését, de – amint a 2018-as krízis mutatta – képtelen volt lépést tartani a fogyasztás őrült tempójú emelkedésével.

A zabtej előállítása egyébként nem ördöngös feladat, a vízben áztatott zabból létrejött folyadék átszűrésével jön létre. A rost- és fehérjetartalma magas, zsírban és kalóriában viszont szegényebb, ráadásul laktózérzékenyek és mogyoróallergiában szenvedők is fogyaszthatják. Egyedül talán a tejtermelők nem örülnek a terjedésének, 2013 és 2016 között csak Angliában ezer tehenészet zárt be a kereslet drasztikus csökkenése miatt. A Guardian felidézte, hogy az ókori rómaiak még „barbarizmusnak” tartották a nyers tehéntej fogyasztását, igaz, akkoriban gyorsan megromlott a frissen fejt ital, ezért a többség inkább feldolgozva (például sajtként) fogyasztotta.

Manapság nem elhanyagolható a tejipar károsító hatása sem, a globálisan 274 milliósra taksált tehénállomány ugyanis rengeteg trágyát és metángázt termel. A növényekkel persze nincs ilyen probléma, kérdés viszont, hogy feláldozhatunk-e további termőföldeket azért, hogy a tehéntejet kiváltó növényi tejek alapanyagait termesszük rajtuk. A kilencvenes években a szója áttörésének lehettünk szemtanúi, mára azonban a mandula is megelőzte azt a „tejforrások” sorában, ugyanakkor sok jól ismert márkanév mögött inkább „dúsított vizet” találhatunk, semmint valódi növényi tejet. Gyakran a mandulatartalom csak a 2 százalékot éri el az efféle termékekben, a maradékot pedig zsír, cukor, só, szentjánoskenyér liszt, gellángumi, emulgálószerek teszik ki.

A fogyasztók ezért is fordulnak például a zabtej felé, mert abban valóban a növényi alkotóelemek vannak túlsúlyban. Ráadásul az Amerikában gyorsan népszerűvé vált Oatly termékei a tehéntejhez meglepően hasonló tulajdonságokkal bírnak, például látványosan habosodnak, a kávé pedig sikeresen nyomja el a nem túl vonzó ízt. „A tehéntej a bociknak lett kitalálva” – hangoztatja szívesen az Oatly két vezetője, Toni Petersson és John Schoolcraft, arról persze mélyen hallgatva, hogy a zabot is elsősorban állati takarmányként képzelték el őseink az elmúlt századokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5814613216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Janó 2019.02.09. 12:43:51

A tehén egy állat,amitől a tejet kapjuk,melyik növényről kapjuk a tejet,ugye biztosan sokan tudják,????melyik az emberközelibb dolog, azt is tudják,mert több a nyugdíjas akik tudják ,mert emberközeli volt !

szigyubá 2019.02.09. 14:24:58

@István Janó: Én is nyugdíjas vagyok,és mégse értem mit akartál mondani.Háromszor is átolvastam amit írtál,a végén arra a meggyőződésre jutottam,hogy te biztosan egy politikus vagy. azok szoktak így csinálni.Beszélnek egy órát,mégse értettél meg semmit.

G.Freeman 2019.02.09. 14:26:13

Ismerem már, ezt annak idején valakik kitalálták pl hogy a margarin milyen jó, találtak is megfelelő hazug érveket hogy csökkenti a koleszterinszintet-menjenek már a búsba. Mindig azt reklámozzák amit el akarnak adni.

Tangooo 2019.02.09. 20:58:22

Majd kihoznak egy olyan kutatási eredményt, amiben brit tudósok megállapítják, hogy a tehéntej rákkeltő. A kutatást finanszírozza majd a növényi "tejet" előállító cégcsoport.

Erzsébet Czebe Tóth 2019.02.09. 21:31:47

@G.Freeman: Pontosan így van.:-))))) A tojást is halálos méregnek nyilvánította már valamelyik bűnöző banda, és persze mindig akadnak olyan naív? lelkek akik bedőlnek az ilyen marhaságoknak. A telített zsírokkal is baj volt már. Azt hiszem, alig akad már olyan hagyományos élelmiszer amit károsnak ne nyilvánítottak volna.
Persze az ellenkezője is igaz, hogy a forszírozott élelmiszerről meg kiderül, hogy az valóban káros (lásd a gén kezelt szója)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.02.10. 11:52:08

A neolitikus mezőgazdasági forradalom egyik megy vívmánya (véletlen mutáció volt az, de hagyjuk) hogy megjelent a Közép-európai emberi génomban a tej felnőtt korban történő megemésztését lehetővé tevő változás. Emlékezetből olyan 7-8 ezer évvel ezelőtt. Lehet hogy begyöpösödött agyú, maródi, modernitásra érzéketlen élő kövület vagyok, de én maradnék a tehéntejnél. :-) Ha meg valakinek kell a zabtej, azért sem leszek zabos. :-)

eutanazia 2019.02.11. 08:36:47

Kipróbáltam a mandulatejet, számomra ihatatlan még kávéban is.
Azután a rizstejet, na az borzasztó volt, a kókusztej szintén. Ezek után felhagytam a próbálkozással és maradok a tehéntejnél :)

takacsveca93 2019.05.27. 17:40:05

Én rá vagyok sajna kényszerítve, hogy növényi tejeket igyak, ugyanis tejcukor allergiám van, szóval a laktózmentes bocitej sem megoldás és a laktózmentes termékek sem, főleg vegán termékeket fogyasztok éppen emiatt, eléggé pénztárca gyilkos. www.ujsagomat.hu/aldi/ néha szokott jó kis akció lenni, növényi tej akció. megnézem online és betárazok
süti beállítások módosítása