Zöld kolbászt már mindenki látott, de aligha volt kedve bele is kóstolni. Amerikában viszont új trend hódít, a húszas-harmincas korosztály kifejezetten az alacsonyabb hústartalmú, zöldségekkel teletömött élelmiszereket tartja szexinek.
Az amerikai Cara Nicoletti a családi megélhetést jelentő hentesüzletben nőtt fel. Mára jól ismert tévés személyiséggé és szakácskönyvszerzővé vált, ám a gyökereitől sem szakadt el teljesen. Az ukrán felmenőkkel is rendelkező nő mára lényegében vegetáriánussá vált, ezért az általa készített kolbászok – természetesen a hús mellett – jelentős adag zöldséget és fűszert tartalmaznak.
A szivárvány minden színében pompázó hentesáruk sok ember számára nem tűnnek túl ínycsiklandónak, ám Cara Nicoletti jól ráérzett arra, hogy a mai húszas-harmincas korosztály többet, mást vár el egy efféle terméktől. Legyen szexi, egészséges és mellette persze finom, a vevők pedig tódulnak a ritkaságszámba menő kolbászokért.
A vörös színt a cékla adja a húsnak, a zöldet általában a spenót, de készítőjük elsősorban az ételek jó ízét tartja szem előtt, nem pedig azt, hogy jól nézzenek ki – írja riportjában a Modern Farmer. Cara célja az, hogy az emberek a tradicionális húsételek fogyasztása közben is egyre több zöldséget egyenek, így tegyék fenntarthatóvá a globális állattenyésztést. A kolbászaiban 50 százaléknál is alacsonyabb a hústartalom, ám emiatt még senki sem panaszkodott.
(Fotó: Cara Nicoletti)