Özönvíz tette tönkre az ausztrál szarvasmarha-ágazatot
2019. március 11. írta: Szántó Vető

Özönvíz tette tönkre az ausztrál szarvasmarha-ágazatot

Az évek óta tartó szárazságot hatalmas esőzések és szeles időjárás váltotta fel Ausztrália északkeleti részén. A megáradt folyók másfél magyarországnyi kiterjedésű beltengert hoztak létre, a katasztrófában félmillió szarvasmarha pusztult el. A károk helyrehozatalára alighanem rámennek a 2020-as évek.

 

Ausztrália a végletek országa, hiszen nyugati részén nem ritka a 40 Celsius-fok fölötti forróság, míg északkeleten gyakran a monszunok okoznak kellemetlenségeket. Arrafelé most kezdődik az ősz, amit Queenslandben hatalmas áradások kísérnek. A szakemberek már most arról beszélnek, hogy évekbe tart majd újjáéleszteni a tagállam északnyugati részén a szarvasmarha-tartást, miután 12 nap alatt az egész esztendei mennyiségnek megfelelő (2000 mm) csapadék hullott le.

ausztralia_1.jpg

Az esőzések következtében nagyjából félmillió jószág pusztult el, a legsúlyosabb helyzet pedig Townsville térségében alakult ki, ahol a folyók áradása 13 millió hektár kiterjedésű szabályos beltengert hozott létre. Az egyik helyi termelői csoport becslése szerint az azonnali károk mértéke 1 milliárd ausztrál dollárt (vagyis közel 200 milliárd forintot) tett ki, és ezt még tetézni fogják a később jelentkező problémák.

A katasztrófa sújtotta területen 100-nál is több gazda folyamodott takarmányért, hogy az özönvizet megúszó, összesen 150 ezer szarvasmarhájukat valahogyan életben tartsák. Az esőzések mindenkit váratlanul és felkészületlenül értek, hiszen abban a térségben már 6-7 éve inkább a szárazsággal kellett megküzdeniük a farmereknek. Sokan az összes jószágukat elvesztették, megmaradt viszont a hatalmas banki adósságuk, amelyet korábban a forró, aszályos időjárás miatt halmoztak fel.

ausztralia_2.jpg

Az ausztrál kormányzat kidolgozott egy tervet a tenyésztők megsegítésére, ám kérdés, hogy ez mire lesz elég. A kezdeti újjáépítési segélyt máris a triplájára, 75 ezer ausztrál dollárra emelték, de pénzzel aligha tudják pótolni a kiesett állományokat. Sok családi gazdálkodó generációk óta tökéletesítette, nemesített fajtáit, ezeket az értékes állatokat tehát nem lehet csak úgy leemelni valahonnan egy polcról. A kormányzat számításai szerint akár egy évtizedbe is beletelhet, mire az ágazat nagyjából helyrejön.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1314681734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása