Az olasz banántermesztőknek jól jön a klímaváltozás
2019. január 04. írta: Szántó Vető

Az olasz banántermesztőknek jól jön a klímaváltozás

A klímaváltozás mára többé-kevésbé elismert ténnyé vált, a legújabb jelentések szerint nagyjából 12 évünk maradt arra, hogy mérsékeljük káros hatásait a hozzáállásunk radikális megváltoztatásával. Szicíliában már bele is kezdtek a munkába – lassan átállnak a trópusi gyümölcsök termesztésére.

 

A Reuters által felkeresett Rosolini Palazzolo 11 esztendővel ezelőtt ültetett először papaját az afrikai partok közelében lévő, Olaszországhoz tartozó szigeten. A szomszédai akkor még értetlenkedve néztek rá, ám azóta többen is átálltak az európai szemmel egzotikusnak tűnő gyümölcsökre. Van, aki avokádót termeszt a mostanában éppen morgolódó Etna vulkán tövében, de a narancs- és citromültetvények mellett a banán és mangó látványa is egyre megszokottabbá válik Dél-Itáliában.

olasz_banan.jpg

A vetésszerkezet meglepően gyors változása természetesen a klímaválságnak tudható be. Mindez szerencsésen találkozott össze a fogyasztói tudatosság növekedésével, a vevők ugyanis egyre inkább igénylik, hogy az általuk beszerzett gyümölcs megbízható termőhelyről, ellenőrizhető forrásból származzon. A Dél-Amerikából hajón utaztatott, félig zölden leszedett banánnál például biztosan jobb az a termék, amelyet Letizia Marceno családja termeszt már 8 éve Palermo környékén. Héthektáros farmjukon ma már 1200 banánfa díszeleg a hagyományos szicíliai zöldségek és gyümölcsök mellett.

A szigeten az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt száz évben. De nemcsak az ideálisabbá vált körülmények, hanem az újfajta termények magasabb felvásárlási ára is arra ösztönzi az olasz gazdákat, hogy az egzotikum felé forduljanak. Hozzá kell azonban azt is tenni, hogy a trópusi növények termesztése érzékelhető költségnövekedéssel is járt, elsősorban a nagyobb vízigény miatt. A klímaváltozás pedig a csapadékmennyiség jelentős csökkenését hozta magával, ám a termelők ezt egyelőre ellensúlyozni tudják a gondos öntözéssel.

Szicíliában nagy hagyománya van a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, az ősök már megtanulták, hogyan hozzák ki a legtöbbet a paprikából, paradicsomból, görögdinnyéből és padlizsánból minél kevesebb vízfelhasználás mellett. A magasabb bevételek is ráférnek a szigetlakókra, hiszen (2017-es adatok szerint) a fiatal korcsoportban közel 60 százalékos a munkanélküliség, s az emberek 55 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A Földközi-tenger legnagyobb földdarabján élőknek talán éppen a más térségek számára katasztrofális következményekkel járó klímaváltozás hozza el a virágzást és a jólétet?

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr3414534510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.06. 12:42:21

A józan paraszti ész. :-) A klímaváltozás ellen felesleges védekezni. Azért mert nem tudunk védekezni ellene. Alkalmazkodni kell hozzá. :-)

TDICDITRDITDDIPDTD 2019.01.10. 09:29:58

"A Földközi-tenger legnagyobb földdarabján élőknek" Hát az pont nem ez, de még csak a második sem.

György Vaskó 2019.01.10. 14:14:21

@TDICDITRDITDDIPDTD: A Földközi-tengernek Szicília a legnagyobb földdarabja-vagyis szigete.Ha tud két nagyobbat ,ne sajnálja az infót,ossza meg.Nem szégyen tanulni,még nekem sem.
süti beállítások módosítása