Örökre el kellene tüntetni a dohányföldeket?
2018. február 19. írta: Szántó Vető

Örökre el kellene tüntetni a dohányföldeket?

Az energiatermelő napelemfarmok létesítése megfontolandó alternatíva lehet sok gazdálkodó számára. Ebből persze még nem lesz kenyér, ám néhány kevésbé hasznos növény termesztését ki lehetne váltani általuk. A dohányosok aligha örülnének neki, de mi lenne, ha a világ megszabadulna a dohányültetvényektől?

 

Az amúgy is rohamosan fogyatkozó termőföldek napelemfarmmá alakítása (vagyis kivonása a termelésből) nem túl jó ötlet a fogyasztók szemszögéből, hiszen ez könnyen az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethet. Másrészt viszont vétek lenne nem kihasználni energiatermelésre azokat a területeket, amelyek bőségesen el vannak látva napfénnyel.

napelem.jpg

A michigani műszaki egyetem (MTU) köztes megoldást vet fel egy közelmúltban született tanulmányában. Az ottani kutatók azt javasolják, hogy a gazdálkodók azokat a területeket alakítsák át energiatermelésre, amelyek nem létfontosságúak az emberiség számára. Ezek közé tartoznak például a dohányültetvények, amelyek közvetetten (alapanyag-szolgáltatóként) még káros egészségügyi következménnyel is járnak sok embertársunk számára.

A folyamat egyébként már el is indult, az Egyesült Államokban például elég látványosan visszaesett a dohányt termesztő farmok száma az elmúlt két évtizedben. 1997 óta 60 százalékkal csökkent az a földterület, ahol ezt a korábban oly népszerű ipari növényt állították elő. A gazdaságok jellemzően más kultúrákra álltak át, de az sem lenne olyan nagy szentségtörés, ha néhányan napelemfarmokat létesítenének a hajdan dohánytól zöldellő földeken.

A michigani intézmény tanulmánya elsősorban Észak-Karolinát, az USA vezető dohánytermesztő államát vette górcső alá. Megállapították, hogy a napelemek és más kiegészítő berendezések árának rohamos csökkenésével már ma nagyobb profitot lehetne elérni ott energiatermeléssel, mint a hagyományos elfoglaltságnak számító dohánytermesztéssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5813681442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása