Válság sújtja a karácsonyfaipart, meghökkentő faárakat hoz az ünnep
2017. december 04. írta: Szántó Vető

Válság sújtja a karácsonyfaipart, meghökkentő faárakat hoz az ünnep

Meghökkentő mértékben megugrott a karácsonyfának szánt fenyők ára az Egyesült Államokban. Az ok szinte hihetetlen: a 2008-ban kirobbant, és azóta több-kevesebb szerencsével lecsengett gazdasági válság. Nálunk a tavalyihoz hasonlóan alakulnak majd a díszíteni való fák árai – vagyis nem lesznek olcsók.

 

Egy hónappal karácsony előtt elkeserítő hírt kaptak az amerikai vásárlók. A Nemzeti Karácsonyfa Szövetség (ott ilyen is van) a fenyőárak több mint 10 százalékos növekedését jósolta az előző évihez képest. Egy 4 méteres örökzöldért így akár 300 dollárt (80 ezer forintot) is elkérhetnek, ami még az USA-ban is igencsak borsosnak számít.

karacsonyfa.jpg

Az okok még 2008-ra, a legutóbbi gazdasági világválság idejére nyúlnak vissza. Ez a bankokat vagy az ingatlanbizniszt azonnal sújtotta, néhány ágazatot viszont csak később ért el. A „karácsonyfaipart” például most, hiszen az amerikai otthonokban felállított fenyőket általában 7–10 éves korukban vágják ki. 2016-ban 27,4 millió fát döntöttek le Oregon, Észak-Karolina és Washington államokban, ezek összértéke pedig meghaladta a 2 milliárd dollárt. Mivel 2008–2009 környékén rengeteg alkalmazottat elbocsátottak, illetve kevesebb növényt ültettek, ennek kellemetlen hatása – a kínálat csökkenése és az árdrágulás – most válik érezhetővé.

Magyarországon évente 2–2,5 millió család állít az ünnepekre karácsonyfát. A lucfenyőt az illatáért és kedvező áráért szeretik, az ezüstfenyőt a külleméért, a nordmann fenyőt pedig azért, mert tűleveleit hosszan megtartja. 2015-ben a luc métere 1000 forint volt, tavaly viszont már 3000, és erre az évre is hasonló árszintet prognosztizál a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

Az ezüstfenyő tavalyelőtt 4000 forintba került méterenként, 2016-ban 5000-be, míg idén 4500–5000 forintba. Az általában Dániából vagy Németországból importált nordmann fenyő métere 2015-ben 5-6 ezer forintot kóstált, tavaly pedig elérte a 8 ezret, és ezt a szintet 2017-ben is megtarthatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9613424909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása