Zöldségtermesztés 99 százalékos vízspórolás mellett
2018. július 30. írta: Szántó Vető

Zöldségtermesztés 99 százalékos vízspórolás mellett

Miközben a magyar falvakban lassan már a kiskerteket is ugaron hagyják, és inkább megveszik azt a pár kiló zöldséget a Tescóban, addig a homokkal borított arab országokban minden talpalatnyi földet megbecsülnek. Az új jelszó: vertikális farm.

 

A vertikális farm lényegében egy ultramodern üvegház, amelyet a helytakarékosság miatt a kisebbik oldalára állítottak. A dubaji kormányzat a közelmúltban adott engedélyt 12 ilyen létesítmény felépítésére, amelyek tehát egyáltalán nem fognak kilógni a felhőkarcolók által dominált városképből.

blog_vertikalis_farm.jpg

A klímaváltozással és környezetvédelemmel foglalkozó dubaji minisztérium 7600 négyzetméternyi területet bocsát a kivitelező Shalimar Biotech Industries rendelkezésére. A beruházás során automata öntözőrendszereket, sótalanító berendezéseket, légkondicionálókat, energiatakarékos LED-világítást alkalmaznak majd, így a 12 vertikális farm meglepően kis energiaráfordítással termel majd élelmiszert.

A hidropónikus növénytermesztést alkalmazó farmok körülbelül 350 hektárnyi szántóföldnek megfelelő kapacitással bírnak majd együttesen. Nagy előnyük, hogy 2700 kg vegyszermentes, friss zöldséggel lesznek képesek ellátni nap mint nap a városlakókat, és mindezt 99 százalékkal alacsonyabb vízfogyasztás mellett. A hidropónia gyorsabb növekedést tesz lehetővé, és a talajt sem „pocsékolja”, hiszen a növények speciális kőzetgyapot tápközegben fejlődnek.

A vertikális farmok előnyeit a világ egyéb tájain is felismerték, az amerikai kaszinóvárosban, Las Vegasban például a kínai hátterű Oasis Biotech épít majd efféle üvegházat. A 2 hektáros farm az eddigi legnagyobb lesz az USA-ban, és elsősorban leveles zöldségeket, bébirépát, epret termesztenek majd benne. A helyválasztás nem véletlen, hiszen Las Vegas is sivatagi környezetben fekszik, és bő 2 millió lakosa mellett évente 42 millió látogatót fogad, akiket valahogy élelmezni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr2914150213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krómer Márton 2018.07.31. 11:04:06

Jól hangzik, bár a száz méteres szökőkút mellett elég vicces vízspórolásról beszélni.

bobijub 2018.07.31. 11:45:49

@Krómer Márton: az a százméteres szökőkút "csak" az elpárolgott vízzel pazarol! és akármilyen vízmegoldással dolgozik is egy növénytermesztő rendszer, a párolgás miatti vízveszteséget csak zártlevegőjű rendszerrel lehet csökkenteni, de akkor meg egyszercsak elfogy a széndioxid, ami nélkül a növények nem szíveskednek növekedni. ha palackból pótolják, akkor meg más egyensúl borul fel. akkor meg a szellőzést kell páravisszanyerővel kiegészíteni, satöbbi, satöbbi

Krómer Márton 2018.07.31. 12:05:31

Nagyon jó dolog az üvegházas termesztés, nincs is azzal semmi gond. Csak a kettősség. Egyrészt, abban a klímában nem elhanyagolható egy százméteres szökőkút párolgási vesztesége, másrészt mi van azzal az energiával, amit megeszik, míg feljut odáig a víz...?

LEDdecor.eu · http://leddecor.eu 2018.08.03. 15:57:59

Ha az energia megújuló forrásból van, akkor a használatával a sivatagban élelmiszert előállítani egészen hasznos. Jó lehet erre az apály-dagály erőmű, nap, szél. Ebből meg náluk van éppen elég. Valamerre el kell indulni, aztán majd kiderül megtérül-e.
A sótalanító berendezés arra kellhet, hogy a tengervízből állítsanak elő édesvizet?
A világításra LED-et használni pedig egy energiatakarékos választás.
süti beállítások módosítása