Sehol sem szeretik már a földet a fiatalok
2017. október 11. írta: Szántó Vető

Sehol sem szeretik már a földet a fiatalok

Világszerte elöregszik a gazdatársadalom, Japánban például már a 66 évet is átlépte a földművesek átlagéletkora. Gépesítéssel, automatizálással, robotizálással próbálják pótolni az ágazattól elforduló fiatalokat.

 

Japánban nemcsak a lakosság várható átlagéletkora növekszik, de a mezőgazdaságban dolgozó farmereké is. A fiatalok a távol-keleti szigetországban sem szívesen „túrják” a földet, amely miatt 1985 óta 60 százalékkal csökkent a gazdálkodók száma. A megmaradtak átlagéletkora 66 évre emelkedett, és ez sürgős változásért kiált. Az agráriumból élők száma tavaly 1 millió 922 ezerre esett – ez a szám első alkalommal csúszott a lélektani 2 milliós küszöb alá a japán szakminisztérium adatai szerint.

konica.jpg

Az egyik megoldást a problémára a mezőgazdaság automatizálása jelentheti, és erre kínál most megfelelő eszközt, szolgáltatást a traktorokat, dízelmotorokat előállító Yanmar, amely a Konica Minolta céggel fogott össze. FarmEye nevű közös cégük első körben a rizstermesztők számára próbál segítséget nyújtani. Az általuk kidolgozott rendszer egyrészt egy szenzorokkal, kamerával felszerelt drónból áll, amely a levegőből analizálja a termés állapotát a levelek színe alapján. Másrészt pedig egy pilóta nélküli mini helikopterből, amelynek az a feladata, hogy műtrágyát szórjon ki a területre. Természetesen differenciáltan, attól függően többet vagy kevesebbet, hogy az adott zónáknak mire van szükségük.

Az eddigi tesztek alapján a módszer alkalmas a termésmennyiség érzékelhető növelésére, vagyis a rendszer segítségével a csökkenő számú munkaerő is képes lehet fenntartani az eddigi termelési szintet. A drónos feltérképezés egy hektárra vetített költsége körülbelül 12 ezer japán jen (28 ezer forint), és ehhez még hozzájön a műtrágyaszórás díja. A Yanmar és a Konica Minolta a rizs mellett hamarosan a búza és a szója vizsgálatára, kezelésére is kidolgozza a szisztémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9212953339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whale 2017.10.12. 16:30:25

MAjd a robotizáció megoldja. Már most is vannak GPS vezérelt, önjáró mezőgazdasági gépek. Szántanak vetnek aratnak. Ez a jövőben csak fokozódni fog.
Az, hogy nálunk még mindig a Zetor az etalon, nem mérvadó.
A mezgazd már most is szociális foglalkoztatóként működik, gyakorlatilag EU-s és állami segélyek tartják lélegeztetőgépen, hogy a parasztoknak legyen dolguk. Ez fog gyökeresen megváltozni az automatizációval, a mesterséges intelligenciával, az önjáró gépekkel...

Visceroid 2017.10.12. 16:39:48

Kevés a földműves, de a paraszt egyre több.

hidegsegg 2017.10.12. 17:38:00

Van benne valami. Mert fogalmuk sincs milyen lehetőségek vannak a földben. A légkondícionált, GPS-el rendelkező munkagépek egyáltalán nem számítanak ritkaságnak Magyarországon. Számos család gazdálkodik 2-3000 hektár körüli saját tulajdonú és bérelt földekből álló birtokon, ultra modern gépekkel, ügyesen átlépve az adminisztrációs akadályokon. 10-12 ember elvégzi egy szocialista típusú állami gazdaság munkáját, amit anno 350 ember végzett. Simán összehozzák a 800 millió forintos tiszta nettó nyereséget évente.

Bicepsz Elek 2017.10.12. 18:00:33

Mit fogunk enni??? Hulye kerdes! Csakis a nagy irtok eletkepes. Lesz majd robotizacio meg olcso bermunkasok es ennyi. A falvak amugy is elneptelenednek. Nem kell felni, olcso munkaero mindig lesz!

Bicepsz Elek 2017.10.12. 18:02:27

@hidegsegg: A Szocializmus elott meg 3000 ember vegezte. Ezert volta ehinseg haborukban, mert nem volt eleg szantoveto.

sZulamith 2017.10.12. 20:19:25

Sajnos a kiskertek művelése sem él az idősek nélkül. Pedig micsoda finom ize van a kertben szedett paradicsomnak, paprikának. Uborkát héjastul enni, nem hámozni a permetezés miatt, mind megéri a fáradságot. Persze a kertészkedés nagyon önző foglalatosság, ha szüksége van a gazdára akkor nem lehet semmi kifogás, menni kell kapálni, öntözni.

Talán ezért sem kertészkednek az aktiv fiatalok, meg talán azért sem, mert a munkaidő beosztásuk nagyon hullámzó. Megszünt a 8 óra munka, 8 óra pihenés és a többi:)
A kis gazdálkodónak nincs szüksége altatóra, nyugtatóra. Öröme lehet amikor a semmi magból gyönyörű növény fejlődik. Persze ha a magot saját maga állitja elő:) /a boltit jobb elfelejteni/

Hiszek benne, hogy a mai fiatalok sem lustábbak mint elődeik, és előteremtik az ennivalót.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.10.12. 21:29:20

Sajnos eljutottunk oda, hogy a fiatalok többsége számára az egyetlen vállalható jövőkép az, ha egy irodában dolgozik egy laptop előtt ülve.
Ez ellen egyetlen módon lehet tenni, ha az állam az oktatási rendszeren keresztül és egyéb programokkal visszaállítja a kétkezi munka becsületét..

a nemzet fogatlan provokátora 2017.10.12. 21:39:44

@Bicepsz Elek: Dániában nincs nagybirtok, mégis világszínvonalú a megzőgazdaságuk. Ángyán is a kisbirtokok rendszerének elképzelését képviselte a Fideszen belül, aztán amikor rájött, hogy a kormány nem osztja ezt, otthagyta őket..

a nemzet fogatlan provokátora 2017.10.12. 21:41:43

@Visceroid: Nem a zsemle kicsi, barátocskám, hanem a pofád nagy.. :DD
süti beállítások módosítása