Sivatagban virágzik a tehenészet
2018. január 02. írta: Szántó Vető

Sivatagban virágzik a tehenészet

Képzeljünk el egy nagy tehenészetet, ahol bő 22 ezres állomány közel 1 millió liter tejet állít elő naponta, és ahova több száz teherautó hordja mindennap a takarmányt. Mindezt helyezzük a sivatagba, és már meg is kaptuk Szaúd-Arábia egyik legújabb csodáját.

 

A szaúd-arábiai főváros, Rijád hat szuperfarmjának egyike az Al Badiah tehenészet, ahol 22 és félezer marhát nevelnek. A dúsgazdag közel-keleti országban az 1970-es években kirobbant olajválságok idején láttak neki az ágazat fejlesztésének, és ma már az Almarai vállalat (ide tartozik az Al Badiah tehenészet is) körülbelül 105 ezres állatállomány tejét dolgozza fel nap mint nap.

szaudi_teheneszet.jpg

A Holstein tehenek rendkívül mostoha körülmények közt nevelkednek – bár ez csupán a természeti környezetükre igaz. A sivatagi viszonyok ellenére a szaúdiak „luxuskörülményeket” alakítottak ki számukra, ahol a jószágok naponta négyszer kapnak enni, és ugyanennyi alkalommal is fejik meg őket. Ehhez 12 darab 75-75 állásos karusszelt alakítottak ki számukra, és a farm naponta 960 ezer liter tej előállítására képes (ez jószágonként 42-43 litert jelent). A tartálykocsik 40 percenként hagyják el a tehenészet területét, ahol csupán 60 alkalmazott dolgozik.

A tehenek fele vemhes, így egy-egy nap 50–100 ellést is le kell vezényelniük a munkásoknak. A bikaborjakat értékesítik, az üszőket megtartják az állomány utánpótlásaként. Az állatok fő takarmányát a kukoricaszilázs jelenti, amelyet a farmtól ötórányi távolságra állítanak elő. Csúcsidőszakban egyetlen nap leforgása alatt akár 4000 tonnát is betakarítanak belőle, és ezt 150 teherautó szállítja el a tehenészetbe. A napi felhasználás eléri az 1000 tonnát, amelynek 250 ezer dollár (vagyis 65-66 millió forint) az értéke.

Az állatok lucernát és gabonaféléket is kapnak, az utóbbiakból másfél havonta 75 ezer tonnát importálnak. A kikötőből 800 teherautó hordja a takarmánynak valót. A trágyát érni és száradni hagyják, majd elszállítják az Almarai termőterületeire. A vállalat farmjain félszáz John Deere traktor teljesít szolgálatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9913540449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2018.01.03. 05:06:57

Kísértetiesen hasonlít a magyar gyapot és narancs ültetvényekre!!! Mennyibe kerülhet 1 liter tej előállítása???

thegybg 2018.01.03. 07:27:23

azt tegyük hozzá, hogy a munkások nagy része dél-kelet ázsiai rabszolgamunkás

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2018.01.03. 08:01:43

Miért, bárhol máshol nem kell takarmány? Nem kell elszállítani a tejet? Ha olaj van, minden van. A tejterméket importálni sem volna sokkal olcsóbb.
talán. Számok nélkül csak találgatunk.

toodark 2018.01.03. 09:26:39

@bkkzol: 1 liter tej többe kerül ott mint 1 liter benzin.

Az istállókat légkondicionálják, a legelőket pedig öntözik. Történetesen egy ismerősöm dolgozott az üzem automatizálásán.

Stenonis 2018.01.03. 09:51:13

@toodark:
Így is a világ legdrágábban előállított gabonáját és tejét termelik.
Nem mellékesen olyan rétegvizekből öntöznek, amelyik nem tud megújulni. Egy idő után az összes kút ki fog apadni.

bkkzol 2018.01.03. 12:05:15

Szerintem nincs olyan arab ország ahol az "agyelszívás" komoly problémát okozna.

kvadrillio 2018.01.03. 16:01:22

RÉGEN TUDOTT MÁR HAVASRÓL, HOGY ÓRIÁSI NAGY FARTURKÁSZ ! HOGY RENGETEG PÉNZE VAN, MULTIMILLIÁRDOS, HOGY RÉG TANÁCSOLTÁK NEKI, HOGY MIÉRT NEM KÖLTÖZIK KÜLFÖLDRE A SOK MANIJÁVAL, EZT SAJÁT MAGA MONDTA EGY INTERJÚBAN, HOGY MINDEN NŐT SEGGBEKÚRNA, MERT PERVERZ ÁLLAT, HOGY MENJEN CSAK THAIFÖLDRE ÉS EGYÉB HELYEKRE, AHOL MÉG SOKAN VEVŐK ERRE AZ IGÉNYÉRE ÉS KI TUDJA FIZETNI EZT A SZENVEDÉLYÉT A SOK MILLIÁRDJÁBÓL !!!!! INGATLAN JAI IS SZÁMTALANOK...., BENNE VOLT MINDENFÉLE PÉNZÜGYI PIRAMISJÁTÉKOKBA IS ÚJSÁGÍRÓ HAVERJÁVAL EGYÜTT, AKI JÓL MEGÚSZTA, MAJD GALÉRIÁT NYITOTT AZ ÖSSZEHARÁCSOLT, ÖSSZELOPOTT PÉNZBŐL....:o)))))

HENRIK ! HENRIK ! JÓ ÚJSÁGÍRÓ IS LEHETTÉL VOLNA ! :))()))))

NEM KOMMENTEZHETEK ?????? OCCT MIÉRTIS ??? :o)))))))))))))

RÁVILÁGÍTUNK...HAVAS ÖSSZEOMLÁSA ÉLŐÚ ADÁSBAN.....
süti beállítások módosítása