Százezreket fizetnek a fél kilós paradicsomokért
2018. szeptember 07. írta: Szántó Vető

Százezreket fizetnek a fél kilós paradicsomokért

2700 euróért (bő 870 ezer forintért) kelt egy doboz különleges paradicsom Spanyolországban. A mérete és formája miatt huevo de toro (magyarra talán így lehetne fordítani: bikatöke) néven emlegetett zöldség egy aukción ért meg ennyit egy lelkes vevőnek.

 

Az eseményen 21 tételt kiáltottak ki, s a legszerencsésebb egy Coínból származó gazda lett, aki mindössze 5 kilónyi paradicsomát értékesítette közel 900 ezer forintért. Persze, a vásárló sem akárki volt, hanem a Santos hotellánc tulajdonosa, José Luis Santos – írta a holland Hortibiz oldal. Az aukció bevételének felét az Alzheimer-kór elleni küzdelemre ajánlották fel.

spanyol_paradicsom.jpg

A „bikatöke” paradicsom az egyik legkiválóbb minőséget képviseli Málaga tartományban. Meglehetősen ritkának számít, hiszen a legszebb példányok a Guadalhorce-völgyben, és azon belül is leginkább Coín városa környékén teremnek. A piros zöldségek általában 300–600 gramm súlyúak, sőt alkalmanként 1 kilósra is megnőhetnek.

A huevo de toro paradicsom szív alakú, kevés magvú, és igen édes ízű. Általában hajnalban, vagy a kora reggeli órákban kell leszedni, mert a nagyobb hőségben már attól is megreped, ha csak hozzáérünk.  A betakarítás legideálisabb időpontja a január, amikor a félig zölden leszedett paradicsomok napokig képesek megőrizni frissességüket. A fajtát a rendkívüli érzékenysége miatt leginkább csak a málagai helyi piacokon lehet beszerezni.

A „bikatöke” paradicsom a 2010-es évek elejétől vált egyre népszerűbbé, és ma már évente 300 ezer palántát termesztenek belőle. Az éttermek is kedvelik ritkasága miatt, bár a spanyol konyha a valódi bikaherét is szívesen tálalja csemegeként, sült változatát criadillas fritas néven találhatjuk meg az étlapon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr8814227203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása