Mekkora kárt okoz egy vulkán?
2018. február 08. írta: Szántó Vető

Mekkora kárt okoz egy vulkán?

Még szerencse, hogy Magyarországon csak évmilliókkal ezelőtt kialudt vulkanikus hegyek találhatók, különben évről évre olyan problémákkal szembesülhetnénk, mint a Fülöp-szigeteki gazdák. A Mayon tűzhányó január végi kitörése 8 ezer hektárnyi szántót tarolt le.

 

A tűzforró láva végigfolyt a közel 2500 méter magas vulkán oldalán, és a krátertől egészen 3 kilométeres távolságig jutott el. A filippínó gazdák 165 millió peso gazdasági kárt szenvedtek, ami nagyjából 3,2 millió amerikai dollárnak (vagyis 800 millió forintnak) felel meg. A kitörés eredményeként 8 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület károsodott súlyosan. És ez így megy minden évtizedben…

vulkani_kar.jpg

A helyi mezőgazdasági minisztérium 36 ezer tonnára becsüli a termésveszteséget. Az elszabadult láva, hamu és törmelék elsősorban a rizs- és kukoricaföldeket érintette, de a fontos exportcikknek számító manilakenderben is pusztítást végzett. Az érintett farmerek száma megközelíti a 8300 főt. A környékbeliek számára a kormányzat bő 13 ezer zsák rizst utalt ki gyorssegélyként.

A rizs esetében különösen érzékeny a veszteség, hiszen a 6380 hektárnyi megrongált ültetvény az ország teljes állományának bő 60 százalékát jelenti. A kukoricánál az össztermés szűk 3 százalékát érintette a természeti katasztrófa, így az nem tekinthető pótolhatatlan veszteségnek. A Mayon vulkán a Fülöp-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, amelynél az elmúlt félezer évben 50 kitörést regisztráltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1813645084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.02.09. 02:00:31

Ez valóban szörnyű...

]{udarauszkasz 2018.02.09. 08:42:10

Azert hozza kell tenni azt is,hogy azert muvelik meg a vulkan oldalat,mert az nemcsak rombol,hanem egy csomo tapanyagot,asvanyi anyagokat,nyomelemet is kikop magabol. Foleg a leullepedett piroklaszt,vulkani hamu igen termekeny. Persze csak akkor,ha kihult,es nem 800 fokos:)
süti beállítások módosítása