Disznóhotel és sonkás fagyi
2018. május 22. írta: Szántó Vető

Disznóhotel és sonkás fagyi

Aki azt hiszi, hogy a sertéstenyésztésben már nem lehet újat mutatni, az óriásit téved. A kínaiak felfelé terjeszkednek állattartó telepeikkel, szabályos „disznóhoteleket” hozva létre, míg az amerikaiak sós és füstös sonkás fagyival kísérleteznek.

 

Kína a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű országa, ennek ellenére ők is igyekeznek spórolni a mezőgazdasági felhasználású területekkel. Legutóbb azt találták ki, hogy olyan sertéstelepet építenek, amely felfelé is terjeszkedni fog, mégpedig panelháznyi magasságban. A „disznóhotel” kivitelezése nagyjából 30 százalékkal drágább a hagyományos megoldásoknál, pedig a húsárak éppen sokéves mélyponton vannak az ázsiai országban.

kinai_sertes.jpg

Szakértők szerint az állatok efféle összezsúfolása növeli a betegségek kialakulásának és elterjedésének kockázatát. Az Északkelet-Kínában létesülő telepen ugyanakkor már működik két 7 emeletes „hotel”, és további négyet terveznek, amelyek közül az egyik 13 szintes lesz. Két- és háromemeletes változatok Európában is léteznek, a kínaiak pedig abban bíznak, hogy minél magasabbra emelik a telepeket, annál energiahatékonyabban és költségtakarékosabban lehet fenntartani azokat.

A helyszínül szolgáló hegytetőre keskeny út vezet fel, és még falvakat is csak nagyobb távolságra találhatunk tőle. A munkaerő utaztatása így nehézkes lesz, akárcsak a késztermék elszállítása az erre a célra kiszemelt Guigang város kikötőjébe. Az elsődleges cél Peking biztonságos ellátása, ezért vállalnak a szokásosnál nagyobb kockázatot a kínaiak.

A „disznóhotel” 11 hektáros területén 30 ezer kocát tartanak majd, amelyek évente 840 ezer malacot állítanak elő. Ami a költségeket illeti, egyetlen 5 emeletes telep megépítése 10–12 millió dollárba kerül. A zsúfoltság ugyanakkor nagyobb gondot jelent a magasabb kiadásoknál, hiszen ilyen viszonylag szűk helyeken bármiféle betegség villámgyorsan és megállíthatatlanul terjedhet el az állományban.

Ennek megelőzésére a szinteket úgy alakították ki, hogy hermetikusan el legyenek zárva egymástól, még a szellőztetőrendszerük révén sem kapcsolódnak. A trágyát kezelés után az erdőségek tápanyagpótlására használják fel, illetve a környékbeli gazdaságoknak értékesítik.

amerikai_fagyi.jpg

A sertéshús alternatív feldolgozására a Föld másik felén, New Jersey-ben született egy meghökkentő ötlet. A farmjairól is ismert északkeleti amerikai államban az egyik élelmes gazdaság jégrémeket kezdett el gyártani szokatlan ízekben. A csemegekukoricás sem mindennapi találmány, de a pálmát alighanem a sonka- és szalonnadarabokkal gazdagított változat viszi el. Persze, az ilyen hűsítő nem annyira édes, mint inkább sós és füstös, de mindenképpen újszerű.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr7513992506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása