Vadvirágok menthetik meg a gabonánkat
2018. március 01. írta: Szántó Vető

Vadvirágok menthetik meg a gabonánkat

Jelentősen csökkentheti a növényvédőszer-felhasználást a beporzók élőhelyéül is szolgáló vadvirágos védelmi sáv kialakítása. Ennek jelenléte ugyanis megnöveli azoknak a ragadozó rovaroknak a számát is, amelyek természetes ellenségei a gabonafélékben felbukkanó kártevőknek.

 

A táblán belül elhelyezett vadvirágos védelmi sávok azért hasznosabbak a táblaszélen lévőknél, mert beljebb csalogatják a hasznos rovarokat. Kísérletek bizonyítják, hogy ezek nagyobb számban való megjelenése után számottevően kevesebb permetszerre van szükség az adott területen. A teszteket a múlt ősz folyamán kezdték el 15 angliai szántóföldön, és a tervek szerint 5 éven keresztül figyelik majd az eredményeket.

vadvirag.jpg

Az első eredmények máris biztatóak, hiszen a zengőlegyek, parazita darazsak és futóbogárfélék számának gyarapodását észlelték, ami hozzájárulhat a kártevő rovarok gyérüléséhez, és ezzel közvetetten a termésnövekedéshez. Mindezt ráadásul a természetet mérgező növényvédő szerek alkalmazása nélkül sikerülhet végrehajtani.

A védősávok a betakarításkor sincsenek útban, hiszen egy GPS-vezérlésű kombájn ma már centiméteres pontossággal képes végighaladni a táblán, így könnyedén kikerüli a vadvirágokat. Az angliai kísérletben 100 méterre helyezték el egymástól a 6 méter széles sávokat, amelyek ezzel elég hatékonynak bizonyultak, pedig csak az összterület 2 százalékát foglalják el. A növények közt margaréta, réti here, fekete imola és vadmurok egyaránt szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr4313707552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása