Meddig kukoricázhatunk még a termőfölddel?
2017. október 11. írta: Szántó Vető

Meddig kukoricázhatunk még a termőfölddel?

Az évente megtermelt kukoricának alig tizedét használjuk emberi fogyasztásra. Túlnyomó részéből bioetanolt állítanak elő, az Egyesült Államokban a termés 40 százalékát fordítják ilyen célra. A termőföld kizsigerelése lenne az ára a zöldebb jövőnek?

 

A 2000-es évek eleje óta töretlenül hisszük, hogy a kukoricából előállított bioetanol jelentheti majd a megoldást a világ energiaéhségére, ez lesz az a „csodaszer”, amely kiválthatja a rohamosan fogyó kőolajat. A láz különösen az Egyesült Államokban szökött magasra, az intenzív növénytermesztésre való áttérés pedig alaposan átszabta a vidéki Amerika korábbi arcát. Egy Larry Schwarm nevű fotós – akiről a Modern Farmer készített cikket – visszatért szűkebb otthonába, Kansasba, hogy dokumentálja a másfél évtized alatt bekövetkezett változásokat. Amikor ő volt gyerek (valamikor az ötvenes években), még minden farmon neveltek teheneket, disznókat, birkákat, kecskéket, tyúkokat, libákat, kacsákat, és a családtagok az összes állatnak tudták a nevét is. A farmerek elég pénzt kaptak a munkájukért ahhoz, hogy fizetni tudják a számláikat, és becsülettel felneveljék a gyerekeiket.

kukoricaznak.jpg

Mára azonban a mezőgazdaság iparosodott, az egyre inkább kizsákmányolt földek óriási tömegben ontják a gabonát.  A 20. század közepe óta Kansasban felére csökkent a farmok száma, az átlagméretük pedig ennek megfelelően megduplázódott. A vidéki közösségek, kisvárosok haldokolnak. Pedig az előállított kukoricának alig egytizedét használjuk emberi fogyasztásra (sörbe, édesítőszerként stb.), az USA-ban a termés 40 százalékából a járművek által elégetendő etanolt gyártanak. A termény iránti kereslet olyan magasra szökött 2010 környékére, hogy a kukorica felvásárlási ára a korábbihoz képest megnégyszereződött. A bioetanol-gyártók szerint az új üzemanyag körülbelül 43 százalékkal csökkentheti a káros szén-dioxid-kibocsátást a kőolaj alapúhoz képest. A megnövelt kukoricatermelés viszont a szkeptikusok szerint emel ezen valamelyest, így legfeljebb 20 százalékos redukálódásról beszélhetünk, és akkor még nem említettük a nagyobb talajeróziót, vagy a biodiverzitás csökkenését.

A farmerek egyelőre nem aggódnak emiatt, hiszen a kukoricatermesztés jó pénzt hoz számukra. A fotós Larry Schwarm egyik családi barátja, Lon Frahm például 12 ezer hektárnyi földjének 80 százalékába mindig tengerit vet. Így nem kell többféle gépet beszereznie, és elegendő mindössze 10 embert foglalkoztatnia, hogy minden munka el legyen végezve. Régen 130 hektár kényelmesen eltartott egy népesebb családot is, ma ennél nagyságrendekkel több földet birtokolnak az agrárvállalkozók, hogy a hasznukat maximalizálni tudják. A termőföld kizsigerelése lenne az ára a zöldebb jövőnek?

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr9512954253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása