Eszement: számítógépek hőjével fűtik az üvegházat
2018. január 09. írta: Szántó Vető

Eszement: számítógépek hőjével fűtik az üvegházat

Az óriási szerverközpontok számítógépei hatalmas mennyiségű hőt termelnek. Eddig senkinek sem jutott eszébe hasznosítani ezt az értékes energiát, ám most egy leleményes „Bitcoin-bányász” üvegházat létesített az egyik komputerterméből.

 

Egy hajdani autómúzeum második emeletén 30 számítógép dolgozgat csendesen a kanadai Winnipegben. Bitcoint bányásznak, amiről egy közönséges halandónak nem sok sejtése van, ám azt mindenki gondolhatja, hogy a szűk helyiségben összezsúfolt komputerek hatalmas hőt fejlesztenek. Ezt használta ki leleményesen a tulajdonos, aki lényegében üvegházat alakított ki az épület többi részében.

bitcoin_1.jpg

A kellemes, egyenletes melegben saláta és bazsalikom nevelkedik. A vizet egy szivattyú biztosítja számukra, amely az első emeleten lévő óriási tartály feleslegét is a növényekhez pumpálja. A tartályban körülbelül 800 tavi szaibling úszkál, ezek Európától Grönlandon át Észak-Amerikáig sokfelé megtalálhatók a hideg vizű, oxigéndús tavakban. Az általuk elhasznált víz tápanyagokban gazdag, így ideális a növények számára.

Az épület gazdája Bruce Hardy, aki egy szoftvercég tulajdonosaként már két éve van benne a Bitcoin-bányászatban. Korábban rengeteget fizetett a légkondicionálók által felhasznált áramért, de aztán rájött, hogy okosabban is fel lehetne használni a számítógépek által termelt hőt. Az ügyes és fenntartható megoldás iránt már Ausztráliából és Kínából is komoly érdeklődés mutatkozik.

bitcoin_2.jpg

A kriptopénznek nevezett Bitcoint komoly tőkével rendelkező befektetők állítják elő, akik óriási szerverközpontokat alakítanak ki, és bonyolult műveletek révén hozzák létre („bányásszák”) a fizetőeszközt. Nemrégiben nagy pontosságú becslést végeztek arra vonatkozóan, mennyi áramot használnak el globálisan erre a tevékenységre. Az eredmény megdöbbentő: a Bitcoin-bányászok a világ teljes energiaigényének 0,13 százalékát fogyasztják el, ami például Magyarországét is felülmúlja, és éves szinten eléri az 1,5 milliárd dollárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szantoveto.blog.hu/api/trackback/id/tr7113561149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 01:07:05

"Eddig senkinek sem jutott eszébe hasznosítani ezt az értékes energiát"

Kapaszkodj meg, már 10 éve is használták a számítógépek hőjét fűtésre:

www.networkworld.com/article/2277915/data-center/swimming-pool-heated-by-data-center-s-excess-heat.html

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.10. 06:43:34

Én például amikor fingok, rögtön meggyújtom és így hasznosítom ezt az értékes energiát, amellett hogy ez igen zöld technológia. Hiszen nem bocsájtok metánt a légkörbe, ezzel óvom a Földet a globális felmelegedéstől.

bálna!!! 2018.01.10. 08:14:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
viszont a metánt meg elégeted nitorgén-oxidokká (és vízzé). Nem sokat nyerünk veled.

barli 2018.01.10. 09:49:22

az értékes energiát úgy lehetne a legjobban menteni, ha nem próbálnánk meg sz*rból aranyat csinálni..
Azért mert néhányan betegre keresik magukat egy ideig, ez még mindig csak egy pilótajáték, aminek nagy sírás lesz a vége.

antisocialnetwork 2018.01.10. 10:05:02

@barli: Idén bedől a Bitcoin és tsai.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 10:18:53

@bálna!!!:

"a metánt meg elégeted nitorgén-oxidokká (és vízzé)"

Nem ég az olyan hőmérsékleten, hogy NOx legyen belőle.

Bár látom lelki szemeim előtt, ahogy Kurt úrfi négykézláb áll, elöl gyomorszondán át adagolják be neki a pürésített babfőzeléket, hátul meg a seggébe dugott csövön jön ki az értékes metán.

bálna!!! 2018.01.10. 14:55:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: picsába. a CH4-et meg az NH3-at mindig összekeverem.
süti beállítások módosítása